NLB Grupa će do 2030. izdvojiti 1,9 milijardi eura za financiranje zelene tranzicije

Bez autora
Jan 04 2024

NLB Grupa će do 2030. u jugoistočnoj Europi izdvojiti 1,9 milijardi eura za financiranje zelene tranzicije za stanovništvo i tvrtke, istaknuli su iz NLB-a prilikom objave prvog izvješća o objavama vezanim uz ispunjenje obveze postizanja neto nulte financirane emisije do 2050. Aktivnosti NLB-a usmjerene su na četiri sektora.

NLB Grupa članica je Net Zero Banking Alliance Ujedinjenih naroda. Kao dio saveza, u travnju 2021., brojne banke iz svih regija obvezale su se na postizanje neto nulte financirane emisije do 2050. godine. Banke članice obvezale su se pojedinačno postaviti početne ciljeve smanjenja emisija unutar 18 mjeseci od pristupanja savezu, što će uključivati određene sektore s visokim ugljičnim otiskom.

Danas je NLB objavio prvo izvješće grupe o objavama vezanim uz neto nulte emisije. Izvješće predstavlja opsežan pregled naših napora i napretka u tranziciji operativnih i pripisivih emisija stakleničkih plinova iz kreditnih i investicijskih portfelja, u skladu s obvezom postizanja neto nulte emisije do 2050. ili ranije, objavila je najveća slovenska banka putem internetske stranice. Ljubljanske burze.

Grupna strategija neto nulte emisije usredotočena je na četiri ključna sektora, odnosno proizvodnju električne energije, željezo i čelik, stambene nekretnine i komercijalne nekretnine.

U prvom području svojim ulaganjima do 2030. planiraju postići 29 posto manji intenzitet proizvodnje kada je riječ o emisiji stakleničkih plinova. U području proizvodnje željeza i čelika, NLB Grupa već udobno premašuje cilj u pogledu ostvarenih emisija po toni čelika za 2030. godinu. Kod stambenih i poslovnih nekretnina, ulaganjem u izgradnju energetski učinkovitih i zelenih zgrada, one će dosegnuti 56- i 67% smanjenje ugljičnog otiska u ovom području.

NLB najavljuje da će revidirati i ažurirati svoje ciljeve najmanje svakih pet godina i izvješćivati o napretku u postizanju tih ciljeva godišnje u svom izvješću o održivosti. Kako bi se postigli ciljevi, na području jugoistočne Europe (prvenstveno bivše Jugoslavije), gdje NLB Grupa posluje, do 2030. godine bit će alocirano 1,9 milijardi eura za financiranje zelene tranzicije stanovništva i tvrtki, banka objavljuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik